‘Ik heb er wat minder zin in’

Het Vertrouwensloket krijgt vaak de vraag: hoe herken ik signalen van veehouders die dreigen af te glijden naar verminderde dierzorg?

Een rommelig erf bijvoorbeeld is niet direct reden tot zorg, maar als het altijd opgeruimd was en nu niet meer, kan dat een teken zijn. Of als het huis en de stallen niet goed onderhouden zijn, post ongeopend is, de relatie tussen veehouder en boerin anders lijkt, de mest niet meer wordt afgevoerd, de conditie van de dieren te wensen over laat, als je zinnen hoort als ‘ik heb er wat minder zin in’, als contacten worden afgehouden of vluchtiger zijn, de boer je tegemoet komt lopen om te zorgen dat je niet in de stal komt, als je niet meer binnen mag voor een kop koffie; dat kunnen signalen zijn. Als je signalen opmerkt, kun je actie ondernemen.

Artikel V-focus
Maar wanneer precies ga je over tot handelen? En wat doet het Vertrouwensloket nadat je daar een melding hebt gedaan? Het vakblad V-focus schreef een artikel over ‘Verminderde dierzorg, wat kun je doen?’ naar aanleiding van de online training die het Vertrouwensloket in samenwerking met Agrivaknet organiseerde. Er is niet één goede aanpak van het signaleren en aanpakken van verminderde dierzorg. Het is belangrijk dat onder erfbetreders een cultuur ontstaat waarin je je zorgen over een veehouder en het welzijn van zijn dieren bespreekbaar kunt maken. Erfbetreders kunnen een rol spelen bij het oplossen van verminderde dierzorg.

Het artikel verscheen 10 september 2021, klik hier om het artikel te lezen.

Terug naar boven