Blog 'Gezondheidsproblemen'

Blog: Gezondheidsproblemen 

Ik stap in mijn auto om namens het Vertrouwensloket een bedrijfsbezoek aan een melkveebedrijf te brengen. De aanleiding is een gezondheidsprobleem met verstrekkende gevolgen. Gedurende de rit naar het melkveebedrijf toe denk ik na over het bezoek dat ik ga brengen. Stel dat ik grieperig ben en mijn hoofd zit vol watten waardoor ik niet zo nauwkeurig denk als normaal. Misschien maak ik een fout op mijn werk of zie ik iets over het hoofd. Hopelijk zijn de gevolgen van die fout niet te ingrijpend voor mijn bedrijf. Ik hoop op zo’n moment ook op clementie van de opdrachtgever… Ik kan mij voorstellen dat de boer dezelfde gedachten heeft, maar misschien ook niet. Uit het gesprek met de boer zal blijken wat werkelijk speelt!

Gezondheidsproblemen leidt tot serieuze overtreding
De omgeving van het jonge boerengezin maakt zich zorgen en heeft het Vertrouwensloket ingeschakeld. De boer heeft te kampen met ‘essentiële geestelijke gezondheidsproblemen’, waardoor zowel het gezin als het bedrijf geruïneerd kan worden.

De inspecteurs van de NVWA zijn al op het erf geweest vanwege een te hoog percentage kalversterfte. Ook bleek het I&R-systeem niet goed zijn bijgehouden, een serieuze overtreding! De adviezen van de dierenarts over voeding en hygiëne om de kalversterfte te verminderen, waren vervolgens niet opgevolgd. Er trad nog geen verbetering in.  

Onvoldoende hygiëne en voeding
Bij aankomst rijd ik samen met een bedrijfsadviseur een mooie oprijlaan op, aan het eind staat een authentieke boerderij met daarachter een ligboxstal. Het land ligt mooi om het bedrijf gevouwen, prima geschikt voor weidegang. Met de boer maken we een wandeling over het erf, het geheel maakt een verzorgde indruk. De koeien hebben voldoende voer en drinken, de stal is schoon. In een strohok staan de koeien die extra aandacht nodig hebben.

Ook de jonge kalveren zijn goed gehuisvest, in iglohokken buiten en een deel binnen in de oude schuur. Een prima oplossing, met maar één maar: de hygiëne en voeding schoten tekort!

Aan de keukentafel
De echte problematiek van deze boer komt pas op tafel in de gemoedelijke woonkeuken. Daar zit zijn vrouw op ons te wachten, ze is blij met onze komst. De gezondheidsklachten hebben hun tol geëist, maar de echte problemen zijn onbesproken gebleven zegt ze: problemen die vreten aan haar man. Ze maakt zich zorgen: ‘Hij is zo in zichzelf en ik kan hem niet bereiken. Ik wil hem zo graag helpen, zijn gulle lach van vroeger weer op zijn gezicht zien!’

Het bedrijf is in Maatschap met een ander melkveebedrijf, maar de chemie tussen de beide maten is verslechterd. En dat geeft de boer veel spanning. Spanning die hij niet kan of wil uiten. Toch probeert de boer – langzaam en met weinig woorden – zijn gevoel en zorgen met ons te delen. Zijn zorgen over de gevolgen van het bezoek van de inspecteurs van de NVWA. Kan hij zijn bedrijf wel voortzetten? Zijn worsteling met de verslechterende verhouding tussen hem en zijn maat in de maatschap. Kan dat opgelost worden? Negatieve gedachten vreten aan hem, het voelt alsof hij in een draaikolk zit die hem naar beneden zuigt. Geen energie meer voor vrouw en kinderen, hij ziet geen uitweg.

De weg naar boven
Als we hem vragen naar zijn toekomstperspectief durft de boer die vraag niet positief te beantwoorden. Hij ziet te veel beren op de weg. In een traject van een aantal maanden komen wij terug en blijven met hem in gesprek. Langzaam komt de boer tot het inzicht om professionele hulp te vragen. Hij wil leren verwoorden wat aan hem vreet. Hij wil beter communiceren met de buitenwereld. De eerste stap is genomen.

Daarna volgen meerdere stappen en vindt de boer de weg naar boven: hij kan op deze manier niet doorgaan met de Maatschap en bespreekt dat vervolgens met zijn maat, zijn accountant en de bank. Daardoor komt weer ruimte in zijn hoofd. Ruimte om meer leuke dingen te doen met zijn gezin, er is immers meer dan het bedrijf…

Drs. Ing. Gerard Venhuizen
Vertrouwensloket Noord-Nederland

Terug naar boven