Wat doe je als je bij een veehouder op het erf komt en je ziet allerlei opvallende zaken waarbij je het gevoel krijgt: ‘Klopt dit wel?’ Wat kun je dan doen binnen je mogelijkheden als erfbetreder? Wat is jouw rol in deze situatie?

Wat je niet moet doen, is wegkijken of je eindverantwoordelijk voelen voor de oplossing. De veehouder draagt uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor zijn bedrijf.

Je hebt wél de mogelijkheid om de veehouder te helpen. Dit kun je doen door de signalen op te vangen als het niet goed gaat op het erf. En vervolgens actie te ondernemen.

Animatiefilm

Het Vertrouwensloket heeft een animatiefilm gemaakt die een duidelijk beeld geeft van deze signalen. De animatie laat zien welke stappen erfbetreders kunnen zetten wanneer ze zorgelijke situaties opmerken, of het nu op het erf, in de stal, in huis of bij de veehouder zelf is.

Bekijk de animatie ‘Niet pluis? Kijk niet weg’

 

Vroegtijdig signaleren helpt

Door vroegtijdig hulp te bieden aan een veehouder, kan verminderde dierzorg en dierverwaarlozing vaak worden voorkomen. Betrokken partijen zien vaak al in een vroeg stadium dat de veehouder de boel niet meer helemaal onder controle heeft. Als het erf er opnieuw rommelig bij ligt of de dieren zien er ongezond uit bijvoorbeeld, dan kan dat al een signaal zijn dat de boel ontspoort.

Bespreekbaar maken 

Erfbetreders zoals dierenartsen, voeradviseurs of buren kunnen deze signalen met de veehouder bespreekbaar maken en op dit gebied een preventieve rol spelen. Ook ambtenaren van gemeentes met agrarische buitengebieden kunnen hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Als een en ander gevoelig ligt, is het altijd mogelijk om advies te vragen of een melding te doen bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.

Melden is helpen!

Pas uw cookie voorkeuren aan om deze video te bekijken