"Het lijkt alsof onze wereld al een eeuwigheid in de greep van het coronavirus is. Sinds ‘mensenheugenis’ stromen berichten over dit virus via allerlei media onze huiskamers binnen. En daarmee in de harten van mensen. Onze harten worden gekleurd door dit virus: denken en handelen worden bepaald door de maatregelen, die de verspreiding van het virus proberen te vertragen. 

Oorlog

Begin dit jaar hoorden we in de verte iets rommelen: in China was de oorlog verklaard aan een virus. We haalden toen nog onze schouders op. Maar we bleken te laconiek: corona besmette niets vermoedende mensen en kende geen landsgrenzen. Zonder slag of stoot nam het bezit van het ene na het andere dorp. Er vielen slachtoffers en het verzet was nog niet gemobiliseerd. Een oorlog was begonnen… en oorlog kan rekenen op verzet!  

Verzetsmaatregelen met bijverschijnselen

Ook in ons land wilde het coronavirus bezetten en ontwrichten, maar daarop kwam verzet vanuit alle lagen van de bevolking. In een mum van tijd werden de wapens gesmeed die de opmars van het virus moet vertragen. Hopelijk leidt het vertragen tot het verzwakken van de vijand, waardoor zijn kracht tot een minimum beperkt wordt. Tegelijkertijd hebben de maatregelen niet alleen gevolgen voor de vijand, maar ook voor het verzet. Zij die tegen de vijand coronavirus vechten. Het wapen is in stelling gebracht, maar het heeft bijverschijnselen. 

Verschijnselen voor de economie, negatieve gevolgen voor de buitenlandse handel. Er is angst, waardoor producten niet kunnen worden afgezet. Denk aan de bloemen- en sierteelt. Er is eenzaamheid. De boerenerven worden niet meer bezocht zoals voor de coronacrisis. Een kopje koffie met de voerleverancier is niet meer mogelijk. Het praatje met de veearts gaat telefonisch of anders met anderhalve meter afstand. Bezoek kan een besmetting oplevering, dus begrijpelijk dat niemand meer het erf opkomt. Communicatie gaat digitaal. Live, maar toch afstandelijk. 

Gezamenlijk

En toch! Onze volledige inzet is nodig om te voorkomen dat het coronavirus nog meer slachtoffers maakt! Boer en burger moet zich verzetten met alle beschikbare energie en creativiteit om het virus verder de weg te versperren! Dat kost uithoudingsvermogen, maar uithoudingsvermogen kennen we in onze sector. Denk maar aan onze strijd tegen de varkenspest, vogelpest, mond- en-klauwzeer en diverse plantenziekten. Iedere keer kostte het ons veel, maar zijn we er als sector uitgekomen! We hebben het gezamenlijk overleefd. 

Ik heb deze tijd veel telefonisch contact met agrarische ondernemers. Sommigen zijn bang, eenzaam en in de greep van het coronavirus. Hen wil ik zeggen: blijf niet in de negatieve sfeer hangen! Zoek contact! Wissel ervaringen uit, deel je gevoel, juist nu. Ervaringen uitwisselen is een vorm van ventilatie van de geest, niet ventileren kan lichamelijke klachten veroorzaken. Lukt dat niet bij vrienden, collega’s of familie, zoek dan een hulpverlener op. Huisarts of LTO Nederland kan je doorverwijzen, ook het Vertrouwensloket kent de weg naar de juiste steun.

Samen zullen we deze tijd van oorlog overleven. Samen zullen we bouwen aan een nieuwe economie!"

Drs. Ing. Gerard Venhuizen
Vertrouwensteam Noord - Nederland