In zijn blog vertelt Gerard Venhuizen over zijn werk bij het Vertrouwensloket. Deze keer het verhaal van een veehouder die zich isoleert van de buitenwereld. Er is iets gebeurd op zijn bedrijf wat hij met niemand durft te delen. De schaamte om zijn geheim is zo groot dat het zijn privéleven en gezondheid beïnvloedt. Nadat een erfbetreder een melding deed bij het Vertrouwensloket, ging Gerard op bezoek om namens het Vertrouwensloket de boer de helpende hand te reiken.

 

Isoleren: ‘Vergeet niet te ventileren’

Met de huidige energieprijzen lijkt ‘isoleren’ de toverformule. Maar isolatie kan ook een verkeerde invloed hebben op het klimaat in huis. Daarom zeggen deskundigen: ‘Goed ventileren is het broertje van isoleren’.

Bij het Vertrouwensloket ontmoeten we regelmatig mensen die moeilijk kunnen communiceren. Zij isoleren zich het liefst voor hun omgeving. Zij sluiten zich af en proberen lastige vragen te vermijden. Waardoor die omgeving, zoals partner, kinderen en familie, niet weet wat in hen omgaat.

Mooi weer-praatje

Naar aanleiding van een melding, ontmoet ik zo’n veehouder. Bij aanvang van het gesprek vertelt hij vol trots over de groei van zijn bedrijf. Maar ik kom niet voor een ‘mooi weer praatje’. Er is iets gebeurd op zijn bedrijf waar hij zich erg voor schaamt. Hij draagt een zwaar geheim met zich mee. Hij voelt zich daardoor onrustig, kan moeilijk in slaap komen en voelt zich mislukt. Eigenlijk wil hij van dit gevoel af. Hij ventileert zijn worsteling met niemand en denkt zelfs aan suïcide.

Doorbraak

De doorbraak kwam toen op een dag dankzij een erfbetreder. Zij confronteerde hem met het feit, dat zijn administratie niet deugde. Hij moest nu zijn geheim vertellen. Dat viel hem zwaar, omdat hij zich schaamde. Hij schaamde zich voor de fouten die hij had gemaakt. Hij kreeg en accepteerde hulp van het Vertrouwensloket. Daarmee kwam frisse lucht in zijn gedachten.

Ventileren

Tijdens ons gesprek merk ik dat hij hier verschrikkelijk tegenop ziet. Wat moet hij zeggen en wat zal hij verzwijgen? Zijn hoofd had een isolatiedeken bedacht. Helaas lucht deze deken niet op, maar geeft juist hoofdpijn.

Tijdens het gesprek vertelt hij ons over zijn jeugd, zijn prestaties, zijn vechtlust. Het lijkt op ventileren, maar hij probeert ons als gesprekpartners op een afstand te houden.

Daarom is zijn vechtlust het eerste onderwerp waarop we hem beter leren kennen. De drive van zijn vechtlust is “niet willen verliezen”. Hij wil niet verliezen van zijn plaaggeesten op de basisschool. Hij wil zijn ouders en omgeving bewijzen dat hij tot veel in staat is. Hij vecht voor zijn plek in de samenleving.

Vechtlust

Hij wil overleven op zijn manier. Zijn vechtlust zorgt ervoor dat hij met oogkleppen leeft. Wat mij betreft zijn oogkleppen ook een vorm van isolatie.

Door zijn vechtlust weet hij niet welke gedachten er bij zijn partner en zijn kinderen leven. Hij herkent hun vragen niet. Er ontstaat verwijdering, die hij wel voelt maar niet kan duiden. Hij doet toch zijn best?

Juist, hij doet zijn best, maar communiceert niet met zijn partner, met zijn kinderen, met mensen die hem advies geven.

Schaamte

Hij doet zijn best. Daarom schaamt hij zich voor de fouten die hij maakte. Hij denkt dat hij mensen zwaar heeft teleurgesteld. Zijn gedachten om niet aan de verwachtingen te voldoen en schaamte blijven in zijn hoofd malen.

Hij laat uiteindelijk zijn emoties zien, wanneer hem verteld wordt dat zijn partner en zijn netwerk hem niet veroordelen. Zij vinden het erg voor hem dat hij niet eerder durfde te ventileren. En vinden het erg voor hem dat hij zich zo schaamt. Hij hoeft zich voor hen niet te bewijzen.

Hij opent zich verder. Door samen zijn gedachten te ontrafelen, ontstaat er meer frisheid in zijn geest. Opeens zegt hij: “Mijn hoofdpijn is weg!” Hij ontdekt dat ventileren de verstikkende isolatie kan doorbreken. Hij heeft zijn eerste moedige stap gezet. Hoe nu verder?

Professionele hulp

Gezien de complexiteit van zijn situatie raden wij hem aan om professionele hulp in te schakelen. Deze kan stap voor stap balans brengen tussen isolatie en ventilatie.

In overleg met zijn partner, gaan zij samen op zoek naar psychosociale hulp om de balans in hun leven en hun relatie terug te vinden. Als Vertrouwensloket zijn we blij dat we een bijdrage konden leveren om de veehouder te helpen zijn probleem te ontrafelen voordat de situatie verder zou ontsporen.

 

 

Drs. Ing. Gerard Venhuizen
Vertrouwensteam Noord - Nederland

 

Omwille van de vertrouwelijkheid zijn de casus-beschrijvingen in de blogs van Gerard nooit een exacte weergave van de werkelijke situatie.