Masterstudent diergeneeskunde Carlijn Blom liep stage bij het Vertrouwensloket, waar ze een verkennend onderzoek deed naar de drempels die erfbetreders ervaren bij het melden van verminderde dierzorg aan het Vertrouwensloket. Uit haar interviews met verschillende typen erfbetreders kwamen waardevolle inzichten naar voren die ons niet alleen alerter maken, maar ook concrete handvatten bieden op het gebied van naamsbekendheid en perceptie.
Zo bleek dat veel erfbetreders niet weten dat ze ook voor advies of ruggespraak bij het Vertrouwensloket terecht kunnen. “Het viel op dat erfbetreders terughoudend zijn met anoniem melden en een vertrouwensband en bezorgdheid voelen, maar de verantwoordelijkheid voor actie vaak bij de dierenarts van de veehouder wordt gelegd. Dankzij Carlijns onderzoek hebben we nu heldere aanbevelingen om onze informatieverstrekking te verbeteren en het loket bekender te maken”, aldus Frederik Waldeck, coördinator van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.
Carlijn adviseert erfbetreders, vooral dierenartsen, om zich beter te verdiepen in het Vertrouwensloket. “Als je twijfelt over een situatie in de praktijk, neem dan contact op met het Vertrouwensloket voor advies. De medewerkers zijn telefonisch bereikbaar. Bespreek ook binnen de dierenartsenpraktijk wat het protocol zou moeten zijn voor het inschakelen van het loket.”
Op basis van haar onderzoeksresultaten publiceerde het Tijdschrift voor Diergeneeskunde een mooi artikel.
Copyright: foto John Ekkelboom, Tijdschrift voor Diergeneeskunde